آیا قرص لاغری باعث نازایی می شود؟
18 شهریور 1402
عوامل زیادی میتوانند بر باروری زنان تاثیر بگذارند، شامل وزن، سلامت جسمی و میزان قرار گرفتن در معرض سموم محیطی.
ما با تحقیقات روی این موضوع متوجه شدیم که حتی داروهایی که یک خانم در گذشته مصرف کرده است، مانند داروی چربیسوز، نیز بر باروری تاثیر میگذارد. اما چطور؟
پس از بررسی دهها مقالهی علمی و یافتن نظرات متخصصان پزشکی، آنچه آموختیم از این قرار است:
خلاصه
- چربیسوزها و قرص های لاغری میتوانند بر باروری تاثیر بگذارند، زیرا حاوی کافئین هستند و این ماده یکی از موادی است که شانس باردار شدن را کاهش میدهد.
- کاهش وزن شدید ناشی از قرص های لاغری میتواند بر تعادل هورمونی تاثیر بگذارد که به نوبهی خودش باردار شدن را تحت تاثیر قرار میدهد.
- کافئین همچنین احتمال سقط جنین را در اوایل بارداری افزایش میدهد.
- هنگامی که در حال مصرف قرص لاغری هستید، برای بهبود باروری غذاهای غنی از پروتئین، سبزیجات، غلات کامل و میوه مصرف کنید.
ارتباط میان وزن و باروری
محققان نشان دادهاند که چاقی و وزن خیلی پایین با نرخ باروری ارتباط دارد.
دکتر آنیرودا ان مالپانی (Dr. Aniruddha N. Malpani) در کتاب خود «چگونه بچهدار شویم- غلبه بر ناباروری» میگوید که 30% ذخیرهی استروژن زنان توسط سلولهای چربی تولید میشود.
بنابراین اگر یک خانم اضافه وزن یا کاهش وزن دارد، این مسئله تعادل هورمونها را مختل میکند که به نوبهی خودش میتواند تاثیر جدی بر باروری داشته باشد. اما آیا مصرف چربیسوز طی بارداری مشکلی ندارد؟ بیایید بررسی کنیم.
چربیسوزها چگونه بر لقاح و حاملگی تاثیر میگذارد؟
سازمان غذا و دارو قرص های لاغری را کنترل نمیکند، و این یعنی تحقیقات کمی روی ترکیبات، ایمنی و تاثیرگذاری یک قرص بر باروری صورت گرفته است.
با این حال، تحقیقات بیشماری نشان داده است که قرصهای کاهش وزن حاوی موادی هستند که بر باروری زنان و در طول بارداری تاثیر میگذارد. یک نمونهی آن کافئین است، یکی از متداولترین ترکیبات مصرفی در چربیسوزها.
براساس تحقیقات، کافئین میتواند ضربان قلب و میزان تنفس را بالا ببرد اما همچنین ممکن است باروری را نیز کاهش بدهد.
یک تحقیق به تازگی نشان داد که کافئین احتمال سقط جنین در اوایل بارداری را افزایش میدهد. به همین دلیل است که زنانی که سعی دارند باردار شوند باید مصرف کافئین خود را به 100 تا 200 میلیگرم در روز کاهش دهند.
کافئین در بسیاری از محصولات رژیمی موجود در بازار بسیار بیشتر از این مقدار است و کارشناسان بر سر این موضوع توافق دارند که بهتر است از مصرف آنها طی بارداری پرهیز شود.
افزون بر این، با اجتناب از مصرف هر گونه قرص رژیمی میتوان از مشکلات زایمان که ممکن است بر نوزاد برای بقیهی عمرش تاثیر بگذارد جلوگیری کرد.
بنابراین، بدیهی است زنان باید از هر چیزی که ممکن است لقاح و حاملگی را به خطر بیندازد، اجتناب ورزند، از جمله مصرف هرگونه قرص رژیمی.
کاهش وزن و رژیم طی بارداری
کاهش وزن سریع طی بارداری کار امنی نیست، بنابراین در این دوران غذای خود را کاهش ندهید یا وزن کم نکنید.
همراه با رشد جنین در رحم، شما هم باید وزن اضافه کنید مگر اینکه چاقی مفرط داشته باشید.
طبق نظر دکتر نابانیتا پدی (Dr. Nabaneeta Padhy) متخصص مرکز باروری، زنانی که قصد دارند حامله شوند باید وزن استانداردی داشته باشند.
برای نیل به این هدف، زنان باردار باید کالری دریافتی خود را با غلات کامل، غذاهای فیبردار، میوه، سبزیجات و غذاهای سرشار از پروتئین افزایش بدهند.
محصولات چربیسوز صرفاً افزایش وزن طبیعی و دریافت مواد مغذی را متوقف میکنند که زنان برای کمک به رشد کامل جنین قبل از زایمان به آن نیاز دارند.
دکتر پادی، که همچنین متخصص زنان و آی وی اف (IVF) است میگوید، کتونی (ketones) که رژیم چربیسوز تولید میکند ممکن است به رشد اندامهای جنین در حال رشد صدمه بزند. به همین دلیل برای زنان باردار توصیه نمیشود.
وزن همسرتان نیز مهم است. شواهد خوبی مبنی بر ارتباط چاقی در مردان با تعداد و تحرک کم اسپرمها وجود دارد، بنابراین شوهرتان نیز باید وزن استانداردی داشته باشد تا بتوانید به هدف باردار شدن دست یابید.
باید هنگام ارزیابی محصولات کاهش وزن یا تغییرات رژیمی برای مادر و نوزاد با یک متخصص سلامت که در مورد بارداری تخصص دارد مشورت کنید. حفظ رژیم غذایی سالم و ورزش مرتب همیشه مهم است.
این مسئله با اتکا بر تغییرات سریع یا محصولات کاهش وزن که احتمالاً مضّر هستند تفاوت دارد. اگر علاقمند هستید در مورد محصولات کنترل وزن موثر و ایمن بیشتر بدانید، میتوانید بررسی ما را برای آگاهی از دیدگاهها و اطلاعات گرانبها مطالعه کنید.
اگر قبلاً قرص رژیمی مصرف کرده باشیم چطور؟
اگر در حال مصرف چربیسوز و در فکر باردار شدن هستید، مصرف قرصها را قطع کنید و به دنبال مشاور تخصصی برای سلامت خود باشید.
از دکتر خود هر سوالی در این باره دارید بپرسید و در مورد طرح برنامهی رژیمی که کمکتان کند پس از زایمان به روشی ایمن وزن کم کنید صحبت کنید.
با داشتن رژیم مناسب، ورزش و سبک زندگی سالم میتوانید به روش طبیعی وزن کم کنید و عادتهای سالم پیدا کنید – همهی اینها بدون کمک هرگونه قرص رژیمی امکانپذیر است.
سوالات متداول
عوارض جانبی چربی سوزها چیست؟
شایعترین عارضه ناشی از چربیسوزها، یبوست، تهوع، گاز معده، اسهال و مدفوع سیاه است. عوارض جانبی غیرشایع شامل استفراغ و ورم معده و درد است.
آیا چربیسوزها بر هورمونها تاثیر میگذارند؟
چربیسوزها برای بالا بردن سطح هورمونهای استرس در بدن به نام کورتیزول مشهور هستند که میتواند موجب اضافه وزن، فشار خون بالا و نوسانات خُلق شود.
آیا قرصهای کاهش وزن بر بارداری تاثیر میگذارند؟
بله. مطالعات بیشماری نشان داده است که قرصهای رژیمی به حاملگی صدمه میزند زیرا حاوی سطح بالای کافئین هستند.
قرصهای لاغری و باروری: جمع بندی نهایی
طی بارداری، ایمنی مادر و فرزند باید همیشه کانون توجه باشد.
بنابراین، قبل از مصرف قرصهای رژیمی -یا هر قرصی -بهتر است ابتدا به دنبال توصیهی متخصص پزشکی، تشخیص پزشکی یا درمان پزشکی باشید، مخصوصاً اگر قصد حاملگی دارید.
اما حتی بدون نظر متخصص، یک موضوع روشن است: چربیسوزهایی که سریع اثر میکنند، شما و باردار شدنتان را در معرض خطر قرار میدهند. یک خانم طی این دوره از زندگی یقیناً به محصولات رژیمی نیاز ندارد.
آیا تا به حال قرص رژیمی مصرف کردهاید؟ چه تجربیاتی در این زمینه دارید؟ نظرات ارزشمندتان را برای ما بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید