آیا قرص لاغری پنترمین باعث افسردگی می‌‌شود؟

24 شهریور 1402

کاهش وزن
آیا قرص لاغری پنترمین باعث افسردگی می‌‌شود؟

ما در زمانه‌‌ای قرار داریم که بالاخره آگاهی از سلامت روان به یک نیاز مهم تبدیل شده است. ضمناً این حقیقت که برخی از مکمل‌‌های کاهش وزن -مانند پنترمین- می‌‌توانند باعث افسردگی شوند نیز یک راز نیست. ما متوجه هستیم که کاهش وزن می‌‌تواند برای برخی مردم چالش‌‌برانگیز باشد؛ به خصوص اگر آن‌‌ها از چاقی مفرط رنج ببرند. بنابراین، ما دوست داریم که شما از تمام راه‌‌های ممکن برای رسیدن ایمن به هدفتان بهره ببرید. با این حال، اگر برای رسیدن به سلامت فیزیکی، سلامت روانتان را نادیده بگیرید چه اتفاقی می‌‌افتد؟

مکمل‌‌های کاهش وزن، حتی آن‌‌هایی که تأییدشده هستند، می‌‌توانند باعث ایجاد عوارض جانبی شده و خلق و خوی شما را تحت تأثیر قرار دهند. مشاورین حرفه‌‌ای ما در کلینیک کاهش وزن شیکاگو پیشنهاد می‌‌دهند که در مورد مکمل مناسب برای شما، با یک پزشک مشورت کنید. شما همچنین باید برای ویزیت‌‌های پزشکی منظم برای بررسی اثرات دارو بر روی بدن خود برنامه‌‌ریزی کنید. اگر شرایط مصرف پنترمین را داشته باشید، می‌‌توانید مصرف آن را شروع کرده و از کمک‌‌های که ارائه می‌‌دهد بهره‌‌مند شوید. در این نوشته، ما تمام اطلاعاتی که نیاز دارید تا در مورد عوارض جانبی احتمالی پنترمین بر سلامت روانتان بدانید را در اختیار شما قرار می‌‌دهیم. اگر احساس می‌‌کنید که دارو عوارض جانبی نامطلوبی را برمی‌‌انگیزد، حتی قبل از قطع مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

داروهای کاهش وزن و سلامت روان

کم کردن وزن کار ساده‌‌ای نیست؛ مخصوصاً زمانی که شما در شبکه‌‌های اجتماعی و اخبار، مورد هجمۀ تصاویر با عنوان «بدن‌‌های ایده‌‌آل» قرار دارید. استانداردهای زیبایی معمولاً به ضرر ما بازی می‌‌کنند، و نگاه ما را از هدف اصلی منحرف می‌‌سازند: کاهش وزن برای داشتن یک زندگی سالم‌‌تر و خوشحال‌‌تر. تحت فشار برای کاهش سریع وزن، بعضی افراد به سراغ داروها و مکمل‌‌های تأیید نشده‌‌ای می‌‌روند که ممکن است سلامتی آن‌‌ها را در خطر قرار داده و روی سلامت روانشان اثرات نامطلوب داشته باشند. بعضی‌‌ها حتی ترجیح می‌‌دهند داروهای بدون نسخه تهیه کنند، که این کار اصلاً توصیه نمی‌‌شود. یک متخصص بهداشت و درمان مکمل مناسب برای نیازهای ویژۀ شما را پیشنهاد خواهد کرد. او همچنین در مورد دوز مناسب، عوارض جانبی احتمالی و چگونگی درمان آن‌‌ها به شما راهنمایی خواهند کرد. پنترمین یکی از محبوب‌‌ترین مکمل‌‌های کاهش وزن است که پزشکان تجویز می‌‌کنند. این قرص‌‌های لاغری تأیید شده می‌‌توانند سفر شما به سمت کاهش وزن را به‌‌طور شگفت‌‌آوری تسریع کنند.

پنترمین چگونه روی مغز اثر می‌‌گذارد؟

پنترمین یک مکمل کاهش وزن تأیید شده توسط سازمان غذا و دارو است. این دارو اکنون یکی از موفق‌‌ترین و محبوب‌‌ترین قرص‌‌های کاهش وزن در ایالات متحده است. پنترمین یک محرک است؛ یعنی با تحریک سیستم عصبی مرکزی شما کار می‌‌کند. این ترکیب بخشی از خانواد‌‌ه ای از داروها به نام داروهای ضداشتها (anorectics) است. پنترمین با تحریک سیستم عصبی باعث ترشح گروهی از میانجی‌‌های خاص عصبی مثل دوپامین، نوراپی‌‌نفرین و سروتونین می‌‌شود، که این ترکیبات میل به غذا را کاهش می‌‌دهند. با کاهش میل به غذا، شما کمتر گرسنگی را احساس کرده و به دفعات کمتری میل به غذا خواهید داشت. بدین ترتیب، میزان کربوهیدرات مصرفی هم کاهش پیدا خواهد کرد. در کنار یک رژیم تغذیۀ مناسب و یک برنامۀ ورزش، پنترمین می‌‌تواند باعث کاهش سریع وزن شما شود. با این وجود، همه افراد شرایط مصرف پنترمین را ندارند؛ هدف این دارو افرادی با نمایۀ تودۀ بدنی بالا، یا کسانی است که از چاقی مفرط رنج می‌‌برند.

مثل بیشتر داروها، پنترمین می‌‌تواند باعث عوارض جانبی شود. معمول‌‌ترین این عوارض شامل خشکی دهان، احساس مزۀ ناخوشایند در دهان، یبوست، تهوع، استفراغ و سردرد است. مشخص است که همۀ افراد علایم یکسانی را نشان نخواهند داد؛ برخی بیماران هنگام استفاده از دارو از هیچ‌‌کدام از این عوارض جانبی رنج نمی‌‌برند. از سوی دیگر، پنترمین می‌‌تواند باعث عوارض جانبی شدیدتری نیز باشد؛ شامل افزایش فشار خون، افزایش ضربان قلب، بی‌‌خوابی، اختلال در خواب و عصبانیت. این دارو مستقیماً روی سیستم اعصاب مرکزی تأثیر می‌‌گذارد، بنابراین مغز شما تحت تأثیر آن قرار می‌‌گیرد. در برخی افراد، پنترمین همچنین باعث تغییرات خلق مثل زودرنجی، نگرانی و بی‌‌قراری می‌‌شود. سرگیجه و گیجی از عوارض جانبی نامعمول ولی احتمالی دیگر هستند. ناتوانی جنسی و کاهش تمایلات جنسی نیز ممکن است توسط این دارو ایجاد شوند.  با وجود شیوع پایین، تعدادی از بیماران افسردگی حاصل از پنترمین را نیز گزارش کرده‌‌اند.

پنترمین و افسردگی: آیا ارتباطی وجود دارد؟

آیا پنترمین می‌‌تواند باعث افسردگی شود؟ هیچ ارتباط مستقیمی بین مصرف پنترمین برای کاهش وزن و افسردگی وجود ندارد. مطالعات کافی در این رابطه انجام نشده، و با وجود اینکه پنترمین می‌‌تواند روی خلق موثر باشد، ایجاد افسردگی در مصرف‌‌کننده توسط آن ثابت نشده است. با این وجود، تعدادی از گفته می‌‌شود که مصرف‌‌کنندگان در حین یا پس از مصرف پنترمین برای کاهش وزن، دچار افسردگی شده‌‌اند.

افسردگی ناشی از پنترمین، با وجود شیوع کم، می‌‌تواند اتفاق بیفتد. یکی از بارزترین علل افسردگی ناشی از پنترمین، مربوط به عوارض جانبی معمول آن است. بی‌‌خوابی و اختلال در خواب می‌‌تواند به شب‌‌های بی‌‌شماری بدون خواب مناسب بینجامد. مغز ما هر شب به حداقل هشت ساعت خواب نیاز دارد تا به درستی کار کند. نداشتن خواب کافی می‌‌تواند شما را آزرده، خشمناک و غمگین کند. اگر این تغییرات خلق به تغییرات خلق ناشی از پنترمین اضافه شوند، ممکن است شما احساس کنید که احساساتتان روی موجی بی‌‌کنترل بالا و پایین می‌‌روند؛ تمام این‌‌ها می‌‌تواند منجر به افسردگی شود. پنترمین مسئول شرایط روانی افسردۀ شما نیست؛ بلکه این دارو به طور غیرمستقیم و از طریق عوارض جانبی متعدد خود باعث افسردگی می‌‌شود. ناتوانی جنسی و یا کاهش میل جنسی نیز می‌‌تواند شما را در مورد زندگی جنسیتان نگران یا مضطرب کند. اگر کاملاً درک نکنید که تمام این عوارض جانبی به دلیل این داروی کاهش وزن اتفاق افتاده‌‌اند، ممکن است حس درماندگی و کاهش اعتماد به نفس داشته باشید، که این هم می‌‌تواند باعث افسردگی شود. عوارض جانبی پنترمین قابل مدیریت بوده و معمولاً پس از قطع مصرف از بین می‌‌روند. اگر برای مدتی طولانی از یکی از این عوارض رنج می‌‌برید، در اولین فرصت با پزشک خود تماس بگیرید. ممکن است پزشک تصمیم به تغییر دوز مصرفی یا قطع دارو بگیرد. هرگز خودسرانه دوز مصرفی را کاهش و یا افزایش ندهید؛ زیرا این کار می‌‌تواند برای سلامتی شما مضر باشد. همچنین، به جای رفع عوارض جانبی دارو، ممکن اثر آن‌‌ها شدیدتر شود.

در چند بیماری که افسردگی را به عنوان عوارض جانبی پنترمین گزارش کردند، این مشکل روانی هنگامی ایجاد شد که آن‌‌ها مصرف دارو را قطع کردند. پنترمین می‌‌تواند یک داروی عادت‌‌ساز باشد، و نیز می‌‌تواند باعث اعتیاد شود. هرگز نباید پنترمین را بدون نسخه پزشک مصرف کرد؛ همچنین چکاپ‌‌های منظم توسط یک متخصص حیاتی هستند. باید بدانید که این مکمل کاهش وزن تنها می‌‌تواند برای مدت کوتاهی تجویز شود؛ معمولاً تنها چند هفته. هدف دارو کمک به شما برای شروعی قوی در مسیرتان به سمت کاهش وزن است. بعد از آن دورۀ اولیه -که شما باید نتایج قابل‌‌توجهی ببینید- دیگر باید برای رسیدن به اهدافتان در کاهش وزن به ابزارهای دیگر روبیاورید: یک رژیم غذایی خوب، ورزش، و شاید نوع دیگری از کمک‌‌های کاهش وزن. وقتی بیماران پنترمین را برای زمانی طولانی‌‌تر از زمان پیشنهادی مصرف می‌‌کنند، ممکن است دچار اعتیاد شوند. سپس هنگامی که مصرف دارو را متوقف می‌‌کنند دچار عوارض ترک می‌‌شوند، که همچنین می‌‌تواند آن‌‌ها به سوی اختلال افسردگی ببرد.

6 پیشنهاد برای جلوگیری و درمان افسردگی ناشی از پنترمین

از تداخلات دارویی با پنترمین جلوگیری کنید

پنترمین می‌‌تواند با داروها و ترکیب‌‌های دیگر تداخل پیدا کرده و عوارض جانبی ناخوشایندی را در بدن شما ایجاد کند. تداخل دارویی به یک واکنش بین دو (یا چند) ترکیب است؛ این می‌‌تواند منجر به عوارض جانبی خطرناک شده، و یا حتی اثر دارو را تغییر دهد. اگر تحت درمان با هر نوع داروی دیگر هستید، قبل از شروع به مصرف پنترمین لیستی از تمام آن داروها را به پزشک خود بدهید. پنترمین ممکن است با برخی داروهای ضدافسردگی و مکمل‌‌های دیگر کاهش وزن اختلال داشته باشد.

پنترمین و الکل نیز می‌‌توانند اختلال داشته باشند. الکل یک کاهندۀ فعالیت است، درحالی که پنترمین یک محرک است؛ یعنی اثر آن‌‌ها مخالف یکدیگر است. افزایش فعالیت ناشی از محرک و کسالت ناشی الکل می‌‌تواند اثرات ناخواسته‌‌ای ایجاد کرده و حتی منجر به افسردگی شود. خودداری از مصرف نوشیدنی‌‌های الکلی در هنگام درمان با هر نوع دارویی پیشنهاد می‌‌شود.

فعالیت ورزشی

داشتن فعالیت به شما اجازه می‌‌دهد سریع‌‌تر وزدن کم کنیدو همچنین شما را در مبارزه با هرنوع نشانۀ افسردگی نیز یاری خواهد کرد. فعالیت بدنی باعث خواهد شد مغز شما اندورفین‌‌ها و ترکیبات دیگر بهبوددهندۀ خلق را آزاد کند که به شما احساس پرانرژی بودن می‌‌دهند. سی دقیقه ورزش در روز یک راه عالی برای شکست دادن افسردگی و دیگر اختلالات روانی مثل اضطراب است. اگر نمی‌‌توانید خودتان را به سی دقیقه در روز پایبند کنید، با تنها ده دقیقه شروع کنید و سپس همچنان که به ورزش کردن عادت می‌‌کنید، روال خود را ارتقا دهید. هر نوع فعالیت ورزشی کمک‌‌کننده خواهد بود. ورزش مورد علاقه خود را با دوستانتان بازی کنید؛ به اشتراک گذاشتن آن لحظه با دیگران همچنین به بهبود خلقتان کمک خواهد کرد. صبح‌‌ها پیاده‌‌روی کنید یا بدوید. در یک باشگاه ثبت‌‌نام کنید، همچنین می‌‌توانید روال ورزشی موردعلاقۀ خود را درخانه انجام دهید. فعال بودن خلقتان را بهبود می‌‌دهد، و زمانی که ببینید این کار چگونه به سفرتان به سوی کاهش وزن کمک می‌‌کند، احساس بهتری هم خواهید داشت.

خواب کافی داشته باشید

پنترمین می‌‌تواند عوارض جانبی‌‌ای از جمله اختلال خواب و تشویش به همراه داشته باشد. به همین دلیل، پیشنهاد می‌‌شود که پنترمین را صبح‌‌ها مصرف کنید. در هنگام مصرف دارو، داشتن خواب مناسب شبانه می‌‌تواند سخت شود. تا جای ممکن تلاش کنید که چرخه خواب مناسبی را حفظ کنید. پایبندی به یک برنامۀ خواب مناسب را امتحان کنید؛ هر شب در زمان یکسانی (که بهتر است خیلی دیر نباشد) به تخت خواب بروید. همچنین هر روز صبح در زمان تقریباً یکسانی بیدار شوید. سعی کنید شب‌‌ها بیش از حد لازم بیدار نمانید، و صبح‌‌ها بیش از حد نخوابید؛ تمام این‌‌ها می‌‌توانند برنامۀ خواب شما را به هم بزنند. حداقل شصت دقیقه قبل از خواب، تلفن همراهتان را رها کرده و از صفحات نمایش با نور سفید دوری کنید. در عوض، از این زمان برای خواندن یک کتاب یا نوشتن وقایع روزتان استفاده کنید؛ این کار استرس شما را کاهش داده و کمک می‌‌کند تا خواب بهتری داشته باشید.

اگر در خوابیدن مشکل دارید، سعی کنید مصرف قهوه، نوشابه‌‌ها و نوشیدنی‌‌های انرژی‌‌زا را کاهش دهید. ترکیب کردن کافئین با پنترمین می‌‌تواند باعث مشکلاتی شده و عوارض جانبی خطرناکی به همراه داشته باشد. هر دو ترکیب محرک هستند. ثابت شده است که تحریک بیش از حد می‌‌تواند به افسردگی و اضطراب بیانجامد. کاهش مصرف کافئین در هنگام درمان با پنترمین می‌‌تواند به شما کمک کند از این خطر دوری کنید.

ارتباطات خود را حفظ کنید

مردم معمولاً درهنگام احساس غم یا افسردگی خودشان را از بقیه جدا می‌‌کنند. از این کار اجتناب کنید. با دوستان یا اعضای خانواده خود بیرون بروید. با کسانی دوستشان دارید و باعث می‌‌شوند تا نسبت به خود و زندگیتان احساس خوبی داشته باشید، ارتباط برقرار کنید. اگر احساس نامیدی و غم می‌‌کنید، با کسی صحبت کنید، و سعی کنید آنچه درگیر آن هستید را در خودتان نگه ندارید. در طبیعت گردش کنید؛ اندکی در پارک قدم بزنید یا هر روز چند دقیقه‌‌ای را بیرون از خانه بگذرانید. به فعالیت‌‌هایی که برایتان لذت‌‌بخش هستند و خلقتان را بهبود می‌‌بخشند مشغول شوید.

چکاپ‌‌های پزشکی منظم

پزشکتان را از هر نوع عوارض جانبی که تجربه می‌‌کنید مطلع سازید. اگر حس می‌‌کنید خلقتان شروع به تغییرات عمیقی کرده که روی کیفیت زندگی شما موثر است، با یک متخصص صحبت کنید. شاید دوز مصرفی شما باید تنظیم شود. اگر قبلاً دچار افسردگی بوده‌‌اید، این مسئله را با پزشکتان مطرح کنید. در نهایت، با یک متخصص سلامت روان بخواهید تا روش‌‌های دقیق‌‌تری به شما ارائه دهد تا با افسردگی مبارزه کنید.

دارو را ترک کنید

قرص‌‌های لاغری پنترمین می‌‌توانند باعث افسردگی شوند، و اگر چیزهایی دیگر کمک نمی‌‌کنند، شاید شما مجبور به قطع مصرف پنترمین باشید. به یاد داشته باشید که پنترمین یک داروی عادت‌‌ساز است که می‌‌تواند منجر به اعتیاد شود. شما نباید با قطع خودسرانه دارو بدون مشورت با پزشک، به برای خود دردسر درست کنید. پزشک شما احتمالاً یک برنامه قطع مصرف تهیه خواهد کرد؛ مثلاً با کاهش اندک‌‌اندک دوز دارو تا زمانی که مصرف شما به صفر برسد.

کلام آخر

برای پاسخ به سوال اصلی: آیا پنترمین می‌‌تواند باعث افسردگی شود؟ بله، در شرایط نادری، پنترمین می‌‌تواند منجر به افسردگی گردد. در اکثر موارد، افسردگی به دلیل اثرات جانبی دارو یا نشانه‌‌های ترک پس از قطع درمان به وجود می‌‌آید. با وجود اینکه دچار شدن به افسردگی به دلیل مصرف پنترمین بسیار نادر است، بهتر است اگر حین درمان از نظر روانی احساس ناخوشایندی دارید، با پزشک خود مشورت کنید.

مراقبت از سلامت روانتان به همان اندازۀ کاهش دادن آن چند کیلوگرم وزن بیشتر و رسیدن به اهداف کاهش وزن مهم است. به یک رژیم غذایی سالم و روال ورزشی خوب پایبند باشید، اما در برنامۀ روزمره خود، جایی برای کارهایی که خلقتان را بهبود می‌‌دهند نیز بیابید. اگر می‌‌خواهید با استفاده از مزایای پنترمین پیشرفت کرده و در عین حال مطمئن شوید که این کار را با ایمنی انجام می‌‌دهید، قرار ملاقات خود را با ما تنظیم کنید. ما همواره از راهنمایی کردن شما در مسیرتان به سوی کاهش وزن خرسند خواهیم شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فروشگاه سبد خرید شما

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

همه محصولات