آیا قرص لاغری پریود را عقب می اندازد؟

6 شهریور 1402

کاهش وزن
آیا قرص لاغری پریود را عقب می اندازد؟

بله، کاهش وزن میتواند روی چرخه قاعدگی شما تاثیر بگذارد

اگر بیش از سه ماه است که پریود نشده اید، بهتر است که با پزشک خود مشورت کنید.

فرض کنید همه چیز بر وفق مراد شما است. بیشتر و سخت‌تر از همیشه ورزش کرده ‎اید، و حالا لباس شما دقیقا اندازه ی شماست. حتما جشن پیش روی شما یک رویداد افسانه‌ای خواهد بود.

اما یک مشکل کوچک وجود دارد: دوره‌ی ماهانه‌ی شما تأخیر زیادی داشته و هنوز نیامده است.

اصطلاح فنی برای توقف دوره‌ی ماهانه “آمنوره” است و هرگز نباید آن را نادیده بگیرید.

ما با دکتر وینی ماکین، متخصص غدد و هورمون‌ها، در مورد یک علت خاص از آمنوره صحبت کردیم: کاهش وزن. اگر دوره‌ی ماهانه‌ی شما متوقف شده است، ممکن است نشانه‌ای باشد که شما بیش از حد ورزش می‌کنید، کمتر می‌خورید یا هر دو.

آیا کاهش وزن می تواند بر چرخه قاعدگی شما تأثیر بگذارد؟

پاسخ کوتاه: بله، کاهش وزن ناشی از مصرف قرص های لاغری، رژیم غذایی محدودکننده یا ورزش بیش از حد – یا ترکیبی از این ها – مطمئناً می‌تواند باعث توقف پریود شما شود.

پاسخ بلندتر: کاهش وزن متناظر با شرایط خاصی است و مهم است که قبل از اینکه فرض کنیم دلیل توقف پریود شخصی کاهش وزن است، به یاد داشته باشیم چرا کسی دارد وزن خود را کم می‎کند.

“هنگامی که در مورد کاهش وزن حرف می‌زنیم”، دکتر ماکین می‌گوید: “اگر یک فرد سعی در کاهش وزن داشته باشد، حتی اگر در واقعیت وزن خوبی داشته باشد – شاید به دلیل اختلال تصویر بدنی – این می‌تواند بر سیکل پریودی اثر بگذارد و باعث نامنظم شدن دوره‌های پریودی یا حتی توقف کامل آن شود.”

آنچه این موضوع را پیچیده می‌کند چیست؟ برخی افراد در واقعیت به دلیل چاقی یا اضافه وزن – و در برخی موارد، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک – پریودی خود را از دست می‌دهند. برای افرادی از این دست، حتی کاهش وزن 5 تا 10 پوند می‌تواند باعث شروع مجدد پریودی شود. به عبارت دیگر، کاهش وزن می‌تواند منجر به توقف پریود شود، اما به تناسب با وضعیت سلامتی شما، ممکن است سیکل پریودی شما را منظم‌تر نیز کند.

چرا این اتفاق میافتد؟

چرا کاهش وزن می‌تواند باعث توقف پریودی شود؟

دکتر ماکین توضیح می‌دهد: “زمانی که شما این نوع تغییرات فیزیکی را تجربه می‌کنید، بدن آن را به عنوان استرس شناسایی می‌کند”.

او همچنین ادامه می‌دهد که این استرس باعث واکنش فرار یا مبارزه می‌شود. “بدن شما تمام انرژی‌های خود را نگه می‌دارد. این باعث توقف چرخه پریودی شما و کاهش تولید هورمون می‌شود چرا که فقط می‌خواهد منابع را برای مواردی که بسیار مهم هستند، مثل تنفس و گوارش، استفاده کند.”

همانطور که احتمالاً قبلاً حدس زده‌اید، کاهش وزن تنها عامل استرس‎زایی نیست که می‌تواند به این نوع واکنش فیزیولوژیکی منجر شود. این اتفاق ممکن است در زمان‌هایی از استرس عاطفی شدید نیز رخ دهد. دکتر ماکین افزود: “ما می‌توانیم این اتفاق را حتی پس از عمل جراحی یا بیماری جدی مشاهده کنیم.”

تشخیص بر پایه حذف

وقتی پزشکان سعی در پیدا کردن دلیل توقف دوره‌ی ماهانه‌ی شما دارند، ورزش بیش از حد و رژیم غذایی محدودکننده به عنوان “تشخیص‌های بر پایه حذف” شناخته می‏شوند. دکتر ماکین توضیح می‌دهد: “مهم است که ابتدا احتمال وجود اختلالات دیگر را از بین ببریم.”

اولین و مهم‌ترین مرحله در لیست این است که مطمئن شویم که شما باردار نیستید. باید یک تست انجام دهید تا اطمینان حاصل شود. (تنها استثنا این است که فعالیت جنسی نداشته باشید.)

پس از تأیید عدم بارداری، زمان آن فرا می‌رسد تا به دنبال شرایطی بگردیم که ممکن است باعث آمنوره شوند، مانند سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، سندرم کوشینگ، گلند تیروئید بیش‌فعال یا کم‌فعال یا بیماری سلیاک. همچنین باید آزمایش‎های لازم برای یافتن تومورهای تولیدکننده‎ی تستوسترون نیز صورت بگیرد.

دکتر ماکین می‎گوید: “قبل از اینکه اطمینان حاصل کنیم که توقف پریود دلایل درمانی خاصی نداشته و به علت تغییر سبک زندگی رخ داده است، باید یک معاینه فیزیکی کامل، ارزیابی سوابق پزشکی، آزمایش‌های آزمایشگاهی و شاید حتی تصویربرداری از بیمار انجام شود.”

ورزش کردن

همانطور که کاهش وزن همیشه به توقف پریود نمی‌انجامد، نمی‎توان گفت که ورزش‎های خاصی یا حتی میزان خاصی از فعالیت ورزشی به طور خودکار سبب توقف پریودی می‎شود. به گفته دکتر ماکین، عوامل فیزیولوژیکی، روان‌شناختی و محیطی مختلفی وجود دارند که بر چرخه پریودی شما تأثیر می‌گذارند.

آنچه که ما می‌دانیم این است که اختلالات پریودی – مانند از دست دادن پریود یا خونریزی بدون تخمک‌گذاری (دوره‌ی بدون تخمک‌گذاری) – به نسبت رایج هستند.

یک مطالعه انجام شده در سال 2007 نشان داد که تا 80 درصد از زنان در صورت انجام ورزشهای سنگین ممکن است تا حدودی نوعی از اختلال پریودی را تجربه کنند. مطالعه دیگری که در سال 1983 انجام شد نشان داد زنانی که هفته‌ای بیش از 50 مایل دوچرخه می‌رانند، احتمال توقف پریودی بیشتری دارند.

رد کردن باورهای اشتباه در مورد آمنوره

دو باور اشتباه رایج در مورد آمنوره وجود دارد که مدت‌هاست در دست به دست می‎شوند. اولین باور اشتباه این است که توقف پریودی نشان دهنده‎ی آن است که از لحاظ فیزیکی متناسب هستید. و دومین باور اشتباه این است که توقف پریودی به معنای ابتلا به اختلالات تغذیه‌ای است.

باور اشتباه شماره 1: نداشتن پریود به این معناست که شما یک ورزشکار هستید

شنیدن داستان‌هایی در مورد ورزشکاران حرفه‌ایی که پریودی خود را از دست داده‌اند، امری رایج است. به همین علت، باور اشتباهی به وجود آمده که توقف پریودی به معنای این است که شما از نظر ورزشی بسیار سالم‌تر هستید.

ولی واقعیت چیز دیگری است.

دکتر ماکین توضیح می‌دهد: “وقتی کسی پریودی خود را به دلیل ورزش یا مسائل تغذیه‌ای از دست می‌دهد، این به معنای این نیست که او یک ورزشکار سالم است. این امر نشانه‌ای است که او کمبود تغذیه دارد. بدن او چربی کافی ندارد تا بتواند تولید هورمون را پشتیبانی کند.”

همچنین دکتر ماکین تاکید داشت: “تناسب اندام فیزیکی توسط وزن یا میزان یا نوع ورزشی که انجام می‌دهید تعریف نمی‌شود.”

باور اشتباه شماره 2: اگر پریود نشوید، به این دلیل است که اختلالات تغذیه‌ای دارید

بسیاری از دلایلی وجود دارد که ممکن است باعث توقف پریود شخص شود. تغذیه نامنظم تنها یکی از این دلایل ممکن است.

بارداری، استرس بلندمدت، زخم و بیماری مزمن تنها چند نمونه از دلایلی هستند که بوسیله‎ی آنها زنان پریودی خود را از دست می‌دهند. همچنین، آمنوره نیز علامت برخی از بیماری‌های پزشکی مانند سندرم ایکس شکننده یا فیبروزیسیستیک است.

همچنین ممکن است اختلالات تغذیه‎ای داشته باشید که به توقف پریودی منجر نشود. داشتن پریودی به تنهایی نمی‌تواند نشان دهنده این باشد که شما تغذیه‌ای کافی برای بدن خود دارید.

آیا می‌توانید پریودی خود را دوباره پس بگیرید؟

توقف پریودی شما ممکن است ترسناک باشد، به ویژه اگر قصد باروری در آینده را دارید. اما آیا می‌توانید پریودی خود را پس از از دست دادن آن دوباره به دست بیاورید؟ جواب مثبت است، با یک شرط: شما باید یک سری تغییرات در سبک زندگی‌تان ایجاد کنید.

دکتر ماکین اظهار می‌کند: “شما باید هم ورزش را کاهش دهید و هم مصرف کالری را افزایش دهید.” به عنوان یک قاعده عمومی، باید تلاش کنید به وزنی برگردید که وقتی دوره‌ی پریودی‌تان در زمان درست اتفاق می‎افتاد. در برخی موارد، ممکن است واقعاً نیاز به افزایش وزن بیشتری داشته باشید تا پریودی‌تان دوباره شروع شود.

البته که بوجود آوردن این تغییرات کار آسانی نیست، به ویژه اگر با مشکلاتی مانند اختلال تصویر بدنی دست و پنجه نرم می‎کنید. به همین دلیل مهم است با یک پزشک مشورت کنید. آنها می‌توانند به شما کمک کنند تا از بهترین و ایمن‌ترین راه به وزن مورد نظر خود رسیده و موانع پیش رو را کنار بزنید.

دکتر ماکین توضیح می‌دهد: “ممکن است افراد نسبت به تغییر سبک زندگی خود مردد باشند و نیاز به کمک تیمی از متخصصان داشته باشند، مانند روانشناس، پزشک عمومی یا متخصص کودکان، تغذیه‌شناس و فیزیولوژیست ورزشی.”

بنابراین، اینکه چقدر سریع پریودی شما پس از توقف آن باز می‎گردد قابل پیش بینی نیست. دکتر ماکین معتقد است: “جواب این سوال به نوع برنامه بهداشتی و سرعت ایجاد تغییرات در سبک زندگی شما بستگی دارد.”

آیا می‌توانید پریودی خود را بدون تغییر در سبک زندگی دوباره برگردانید؟

وقتی از آمنوره صحبت می‎کنیم، همه پریودی‌ها یکسان نیستند.

دکتر ماکین توضیح می‌دهد: “در عمل، می‌توانید با استفاده از قرص‌های کنترل تولید هورمون جنسی (تنظیم خانواده) یا استفاده از برچسب‎های استروژن و قرص‌های پروژسترون، پریودی خود را ایجاد کنید”، “اما این داروها اثرات مخربی که از عدم وجود پریودی ایجاد شده را درمان نمی‎کند. این داروها تخمک‌گذاری شما را به حالت قبل برنخواهد گرداند و به افرادی که قصد باروری دارند، کمک نخواهد کرد.”

به عبارت دیگر، نمی‌توانید پریودی‌تان را به نحوی که سالم و طبیعی باشد بدون افزایش وزن و تغییر روال ورزشی‌تان مجدداً برگردانید.

چه زمانی باید نگران باشید؟

اینکه چه زمانی باید نگران باشید به این بستگی دارد که چه کسی هستید و شرایط از دست دادن پریودی‏تان چیست.

دکتر ماکین توصیه می‌کند: “اگر فعالیت جنسی داشته باشید، اولین چیزی که باید انجام دهید، انجام تست بارداری است، حتی اگر فکر  می‎کنید که باردار نشده‏اید.” ایشان همچنین تاکید می‏کنند: “حتی زنانی که پریودی نامنظم دارند ممکن است تخمک‌گذاری کنند. بنابراین، نمی‌توانید فرض کنید که نمی‌توانید باردار شوید. می‌توانید باردار شوید.”

اگر شما زیر 45 سال هستید و برای مدت سه ماه پریود نشده‌اید – و تأیید کرده‌اید که باردار نیستید – باید بدون توجه به اینکه وزن، رژیم غذایی یا برنامه ورزشی‌تان اخیراً تغییر کرده باشد یا نکرده باشد، به پزشک مراجعه کنید.

اگر بیش از 45 سال دارید، ممکن است در دوران پیری‌نزوپاز (پیش از دوران یائسگی) باشید. مشورت با یک پزشک و متخصص بهداشت می‎تواند مفید باشد، البته فقط برای اطمینان از آنچه در بدنتان اتفاق می‌افتد و دریافت مشورت در مورد مدیریت هر علامتی که ممکن است تجربه کنید.

همچنین به یاد داشته باشید که ممکن است یک تا دو سال پس از پریود اول (دوران آغازین پریودی) طول بکشد تا یک چرخه منظم داشته باشید. این بدان معنا نیست که می‎توانید یک بار عدم پریود را نادیده بگیرید. این بدان معناست که باید انتظار بی‎نظمی در دوره‏ی پریود خود را داشته باشید. پزشک شما ممکن است پیشنهاد دهد دارویی مصرف کنید یا تغییراتی در سبک زندگی‌تان ایجاد کنید تا به ثبات چرخه‌تان کمک کند.

جمع بندی

بعضی از زنان و افراد متعلق به جنسیت مونث (AFAB) ممکن است از اینکه پریود شوند احساس خیلی خوبی نداشته باشند، و این قابل درک است. این تجربه ممکن است اذیت کننده و در برخی موارد، باعث ایجاد دردسر برای شما باشد. اگر سعی دارید باردار شوید یا فقط می‌خواهید یک تعطیلات داشته باشید که در آن حداقل یک بار نگران موجودی نوار بهداشتی خود نباشید، احتمالاً حداقل یک بار آرزو کرده‌اید پریودی‌تان رخ دهد. اما اگر بدون توضیحی ناپدید شود چه؟ خب، این یک زنگ هشدار (البته نه خیلی خطرناک) است.

اگر پریودی‌تان متوقف شده یا نامنظم شده است، اولین چیزی که باید انجام دهید – اگر فعالیت جنسی دارید – آزمون بارداری انجام دهید، بدون توجه به اینکه چقدر زمان از آخرین بار خونریزی شما گذشته است.

کار بعدی که باید انجام دهید، مراجعه به پزشک است. از دست دادن پریودی برای بیش از سه ماه مشکلات بهداشتی را به همراه دارد بدون توجه به وزن یا سطح تناسب اندام شما. شما می‌توانید پریودی‌تان را دوباره بدست بیاورید، اما اگر آن را به دلیل ورزش زیاد یا رژیم تغذیه محدود از دست داده‌اید، تا زمانی که کمبود تغذیه‌ای خود را برطرف نکنید، آن را به دست نخواهید آورد.

به یاد داشته باشید: وزن و ورزش‌ کردن نشانگر شخصیت شما نیست. و این چیزها نباید از اولویت بیشتری نسبت به سلامت و رفاه شما برخوردار باشند. سلامتی از همه چیز مهمتر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فروشگاه سبد خرید شما

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

همه محصولات