آیا قرص لاغری برای بارداری و شیردهی مضر است؟
3 شهریور 1402
بسیاری از زنان، یک میل همیشگی برای رسیدن به وزن سالم و حفظ آن دارند. اما برای کسانی که در حال بارداری یا شیردهی هستند، تصمیم به مصرف داروهای کاهش وزن ممکن است موضوع پیچیدهای باشد. آیا این کار ایمن است؟ آیا ممکن است خطراتی وجود داشته باشد؟ به همین دلیل، بسیار ضروری است که این موضوع به صراحت مورد بحث قرار بگیرد تا همه بتوانند تصمیمات آگاهانهتری در مورد سلامتی خود بگیرند. در این پست، به بررسی مزایا و معایب مصرف داروهای کاهش وزن در حین بارداری یا شیردهی میپردازیم. همچنین نکاتی را نیز ارائه خواهیم داد تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خود و نوزادتان بگیرید.
قرص کاهش وزن و بارداری
قبل از هر چیز باید گفت که دربارهی استفاده از قرص های کاهش وزن حین بارداری، جواب مشخصی وجود ندارد. به طور کلی، توصیه این است که در طول بارداری از مصرف داروها پرهیز شود، زیرا اثرات برخی داروها به خوبی درک نشدهاند و ممکن است بر تشکیل جنین تأثیر منفی داشته باشند.
داروهای کاهش وزن ممکن است با توجه به نوع و قدرت دارو، خطر افزایش احتمال سقط جنین یا ایجاد عیوب زایمانی را افزایش دهند. داروهای معمول کاهش وزن شامل فنترمین، سیبوترامین، اورلیستات، بوپروپیون و آمفتامینها میشوند.
هر یک از این داروها دارای پروفایل ایمنی خود در طول بارداری هستند، بنابراین مهم است که قبل از تصمیم به مصرف آنها در حین بارداری، تحقیقاتی انجام دهید.
استفاده بلندمدت از فنترمین با خطراتی همچون وزن کم نوزاد و زایمان زودرس مرتبط شده است. سیبوترامین با افزایش خطر عیوب قلبی در نوزادان مرتبط است و بنابراین در حین بارداری باید از آن پرهیز شود. اورلیستات ممکن است باعث کاهش جذب برخی ویتامینها و مواد معدنی شود که میتواند منجر به کمبودهای ویتامینی در زنان باردار شود. بوپروپیون برای زنان باردار توصیه نمیشود چرا که ممکن است خطر سقط جنین یا عیوب زایمان را افزایش دهد. آمفتامینها با افزایش خطر زایمان زودرس و عیوب زایمان مرتبط هستند و در طول بارداری نباید مصرف شوند.
مهم است به یاد داشته باشید که داروهای کاهش وزن ممکن است به جنین آسیب بزنند و تنها در صورت لزوم مطلق باید مصرف شوند. قبل از مصرف هر دارویی در حین بارداری، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
قرص های کاهش وزن و شیردهی
مصرف داروهای کاهش وزن ممکن است گزینهای جذاب برای مادرانی باشند که امیدوارند وزن اضافی پس از زایمان خود را کاهش دهند. با این حال، استفاده از این داروه ها برای زنانی که شیردهی میکنند توصیه نمیشود. شیردهی میتواند فواید بهداشتی مهمی برای هم مادر و هم نوزاد داشته باشد و وارد کردن داروهای کاهش وزن به این فرآیند ممکن است برای نوزادی که شیر مادر میخورد، خطر ایجاد کند.
زمانی که یک مادر در دوره شیردهی دارو مصرف میکند، بسیاری از داروها از طریق شیر مادر به نوزاد شیرخوار منتقل میشوند. از آنجایی که داروهای کاهش وزن برای تأثیر گذاری بر متابولیسم شما طراحی شدهاند، ممکن است بر متابولیسم نوزاد در حال رشد نیز تأثیر بگذارند.
مهم است به یاد داشته باشید که مادران شیرده نباید هیچ نوع داروی کاهش وزن را مصرف کنند مگر با تایید یا توصیه پزشک. خطرات احتمالی مصرف داروهای کاهش وزن در حین شیردهی ممکن است از مزایای آن پیشی بگیرند. اگر شما مادری هستید که شیر میدهید و علاقه به کاهش وزن دارید، مشورت با پزشکتان در مورد گزینههای جایگزین بسیار مهم است.
جایگزینهایی برای داروهای کاهش وزن
اگر شما باردار هستید یا شیر میدهید، گزینههایی ایمن و مؤثر برای مصرف داروهای کاهش وزن وجود دارند. مصرف غذاهای کامل بهترین راه برای اطمینان از اینکه شما و نوزادتان در این مدت تغذیه کافی را دریافت میکنید، است. حتماً در رژیم غذاییتان میوهها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئینهای کم چرب و چربیهای سالم را دربربگیرید. همچنین مهم است که مصرف غذاهای فرآوریشده و نوشیدنیهای شیرینکنندهای که شامل شکر هستند را محدود کنید. علاوه بر این، حفظ فعالیتهای ورزشی میتواند به سوزاندن کالری و افزایش سطح انرژی کمک کند.
با این حال، مهم است توجه داشته باشید که اگر باردار هستید یا شیر میدهید، نباید بدون مشورت ابتدایی با پزشک یک برنامه ورزشی شدید را آغاز کنید. برخی نکات دیگر برای مدیریت وزن سالم در طول بارداری یا شیردهی شامل مصرف آب کافی، خواب کافی، کاهش سطح استرس و درخواست حمایت از خانواده و دوستان هستند.
سعی کنید به تدریج تغییرات کوچک ایجاد کنید، زیرا این کار میتواند به موفقیت در طولانی مدت کمک کند. همچنین به یاد داشته باشید که نیازهای بدن شما در این مدت تغییر میکند، بنابراین حتماً به نیازهای بدن خود گوش کنید و رژیم غذایی و سطح فعالیتهای ورزشیتان را به موقع تنظیم کنید. در نهایت، همیشه قبل از شروع هر برنامه غذایی یا ورزشی، با پزشک خود مشورت کنید.
نتیجه گیری
تصمیم برای مصرف هر نوع دارویی در طول بارداری یا دوره شیردهی تصمیمی شخصی است که باید با یک متخصص بهداشت درباره آن مشورت کرد. در هنگام مصرف داروهای کاهش وزن، به خاطر داشته باشید که خطرات احتمالی این داروها هنوز به خوبی شناسایی نشدهاند و در مقابل، تاثیرات مفید این داروها بسیار کم و یا حتی ناچیز است. در نتیجه، زنان نباید در طول بارداری یا دوره پس از زایمان هیچ داروی کاهش وزنی را بدون مشورت با یک متخصص بهداشت مصرف کنند.
دیدگاهتان را بنویسید